Granicą różnicy ciągów
xyz: Granicą różnicy ciągów an
i bn jest zero. Stąd wynika, iż:
1) ciągi an i bn są zbieżne
2) ciąg an musi być zbieżny
3) oba ciągi muszą posiadać granicę?
21 mar 17:20
Basia:
jeżeli nie ma zastrzeżenia, że ciągi nie mogą być identyczne to żadne stwierdzenie nie jest
prawdziwe
21 mar 19:23
xyz: nie ma żadnych zastrzeżeń, któraś z odp. musi być poprawna ...
22 mar 07:53
Artur z miasta Neptuna:
zbieżny = posiada granicę (skończoną)
1) dlaczego to nie jest prawdą
a
n = (−1)
n
a
n ≠ b
n
lim (a
n − b
n) = 0
2) te same ciągi co wyżej
3) te same przykłady co wcześniej
Jak widzisz ... pokazałem, że dla dwóch różnych ciągów (na przemiennych = nie posiadających
granic) granica ich różnicy może istnieć.
Pamiętaj, że:
∃
g,k∊R lim a
n = g ⋀ lim b
n = k ⇒ lim (a
n − b
n) = (g−k)
22 mar 09:28