Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość stożka
SaM: Bardzo,proszę o pomoc w tym zadaniu.Chodzę do gimnazjum i niewiem jak te zadanie
rozwiązać.Bardzo chciałabym żeby ktoś mi je pomógł rozwiązać i przyokazji wyjaśnić jak
do tego doszedł.
W stożku pole powierzchni bocznej do pola podstawy ma się tak jak 3:2.Oblicz pole
powierzchni bocznej i objętość tego stożka,jeżeli średnia podctawy wynosi 8 cm.
11 kwi 16:14
baranek chwalipięta :D: średnica podstawy?
11 kwi 16:16
Basia:
d=8 ⇒ r=4
P
p = πr
2 = 16π
P
b = πrb=4πb
b=6
−−−−−−−−−−−−
P
b = 4π*6 = 24π
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r
2 + H
2 = b
2
4
2 + H
2 = 6
2
H
2 = 36−16
H
2 = 20 = 4*5
H =
√4*5 = 2
√5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | π*42*2√5 | | 32√5π | |
V = |
| πr2*H = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
12 kwi 07:09