wielomiany,parametr
Shizuka:
Dla jakich wartości parametru m rownanie
| | 1 | |
x4 + (1−2m)x2 + 2m2+ |
| = 0
|
| | 4 | |
nie ma rozwiązań?
Zrobiłam podstawienie za x
2=t, wyliczyłam
Δ= −6m2−4m
czy warunkiem żeby nie było rozwiązan będzie Δ<0
21 mar 17:10
Ajtek: Tak i jeszcze warunek t≥0.
21 mar 17:14
Shizuka: znaczy się t ≥0
czyli x
2≥0
i stąd ze są to m rzeczywiste

niee niee niee..czy jak bo coś nie łapie

odpowiedz jest m∊R , ale jak ten 2 gi warunek
21 mar 17:29
Ajtek: Musisz sprawdzić dla jakich m, Δ mniejsza jest od zera.
21 mar 17:37
Shizuka:
to mam tak:
−6m
2−4m<0
−m(6m+4)
| | 2 | |
czyli dla m ∊ (−∞,0) U ( |
| ,+∞)
|
| | 3 | |
ale to sie nie zgadza..
21 mar 17:42
Ajtek: Policz raz jeszcze Δ

.
21 mar 17:43
Shizuka: | | 1 | |
Δ=(1−2m)2− 4(2m2+ |
| )=−4m2−4m
|
| | 4 | |
raaacja
21 mar 17:46
Ajtek:
21 mar 17:47
Shizuka: ale to i tak przedział wyjdzie inny

chyba że znowu sie gdzies myle
21 mar 17:48
Shizuka: aaa nie! juz wiem
21 mar 17:49
Ajtek: Wyszło?
21 mar 18:04
Shizuka: tak
21 mar 18:08
Ajtek: Miło, że mogłem pomóc

.
21 mar 18:09
Shizuka: dzięki
21 mar 18:11