granica ciągu postaci
studentka: jak to obliczyć?
jakiś wzór jest?
21 mar 17:05
Krzysiek: wzór nie ale metoda. dzielisz licznik i mianownik przez mianownik czyli przez 7n+1
granica zmierza do +∞
21 mar 17:21
studentka: czyli?
23 mar 09:38
Artur z miasta Neptuna:
7
n+1 = 7*7
n
więc:
23 mar 09:45
Artur z miasta Neptuna:
pamiętaj, że:
gdy a>1 to lim an = ∞
gdy a = 1 to lim an = a
gdy a <1 to lim an = 0
23 mar 09:46
studentka: tyle że zapomniałam dodać że tam przed 8 ma być jeszcze minus "−"
23 mar 14:55