pięciokąt foremny
asdf:

(n − 2) * 180 = 540
oδα
no i stoję w miejscu

Jak obliczyć ∡α?
Wskazówki oczywiście prosze
21 mar 16:51
asdf: i takie pytanie:
Ostrosłup ma 20 wierzchołków. Liczba wszystkich krawędzi tego ostrosłupa jest równa 38?
21 mar 16:52
Basia:
ad.1
toż to kąt wpisany, oparty na tym samym łuku co środkowy =
ad.2
19 w podstawie + 1
krawędzie: 19+19 = 38
czyli dobrze
21 mar 16:58
asdf: (n − 2) * 180 = 540
o bez α i δ
21 mar 16:59
asdf: Basia można jaśniej
21 mar 17:00
Saizou : w podstawie mamy 19kąt i do tego jeszcze 19 krawędzi łączących się z wierzchołkiem, zatem
19+19=38
21 mar 17:00
Saizou : | | 180(5−2) | |
można również tak obliczyć sobie miarę kąta wewnętrznego |
| =108=γ
|
| | 5 | |
teraz obliczasz kąt 2β
180=2β+108
2β=72
108−72=36
tak mi się wydaje
21 mar 17:05
asdf: 
dzięki

Takim tropem jak ty Saizou chciałem to zrobić, ale brakowało mi tego czegoś

dzięki wielkie wam
21 mar 17:07
Saizou : proszę bardzo
21 mar 17:08