dziedzina
superstar: Jak wyznaczyć dziedzinę z następującego wyrażenia?
| | x2−25 | |
W(x)= |
| |
| | (x−3)(x2−5x+6) | |
oraz jak rozwiazać następujące zadanie:
Do wykresu funkcji f(x)=2x
4−5x
2−6 nalezy punkt A(−1;c). Oblicz C.
21 mar 16:29
Basia:
ad.1 mianownik ≠ 0
ad.2
współrzędne punktu A muszą spełniać równanie funkcji
21 mar 16:32
superstar: to znaczy?
21 mar 16:36
Aga1: Zad.1
A może tak.
Dziedziną funkcji wymiernej jest zbiór liczb rzeczywistych z wyłączeniem miejsc zerowych
mianownika.
(x−3)(x2−5x+6)=0
x−3=0 lub x2−5x+6=0
Dokończ. D=R−{...}
21 mar 16:41