oblicz
U.L.O: proszę o pomoc czy to jest dobrze rozwiązane
oblicz odległość punktu P = (−1,2) od prostej o równaniu 4x+3y−5=0
P=(−1,2)
P=(Xo i Yo)
4x+3y−5=0
Ax+By+C=0
Wzór na odległość punkt od prostej
d(p,k)= Axo+Byo+C√A2+B2
A=3 B=3 C=−5
xp=−1 yp=2
d(p,k)=|4*(−1)+3*2+−5√42+32
d=|−4+6−5|√16+9
d=|−3|5=35=610=0,6
21 mar 16:29
Buhaj: Myslę ze pod wzór dałes rade podstawić

z tego co sie rozczytuje wyglada dobrze
21 mar 16:30
U.L.O: ale cz to na 100% dobrze bo ja to piszę do pracy semestralnej do matematyki w U.L.O
21 mar 16:32
Baś: Jest dobrze
21 mar 16:33
Baś: I ten... następnym razem, zamiast małego "u" używaj "U" wielkiego
21 mar 16:33