wielomiany, wartosc bezwzgledna rownanie
Shizuka:
rozwiaz rownanie:
x4+13 − |13x3 + x|=0
21 mar 16:09
Shizuka: 13x
3 + x≥0
x(13x
2 + 1)
czyli ze dla x≥0
21 mar 16:23
Mila: Tak.
21 mar 16:24
Basia:
x4+13 − |x(13x2+1)| = 0
x4+13 − |x|*(13x2+1) = 0
i rozważasz dwa przypadki:
1.
x≥0 ⇒ |x| = x
czyli
x4+13 − x(13x2+1) = 0
x4+13 − 13x3−x = 0
x(x3−1) −13(x3−1)=0
(x3−1)(x−13)=0
dokończ
2.
x<0 ⇒ |x| = −x
czyli
x4+13+x(13x2+1) = 0
dalej tak jak w (1)
21 mar 16:28
Shizuka: już właśnie ogarnęłam z 1 wyjdzie 13, 1 a w drugim z minusami to samo , dzięki
21 mar 16:29