Przekatne trapezu
maro:

Dany jest trapez równoramienny:
α=60*
a)Oblicz pole i obwód
[TO ZROBIŁEM: h=3
√3 b=4, P=21
√3 Obw.:26]
b) Oblicz dł. przekątnej
c)Oblicz odległość pinktu przecięcia się przekatnych od dł. podstawy.
11 kwi 15:48
baranek chwalipięta :D: B = GÓRNA PODSTAWA?
11 kwi 15:55
kurczak żółciutki:
b) długość przekątnej policz ze wzoru cosinusów
gdzie: kąt rozwarty = 120o
cos120o = − sin30o = −12
d2= 62 +42 − 2*6*4*cos120o
policz d
c)
punkt F przecięcia przekątnych dzieli wysokość h
w skali k= 104 = 52 bo skala podobieństwa
ΔABF i ΔCDF jest k= ab
więc:52= h1h −h1
podstaw za h= 3√3 i wylicz h1
gdzie: h1 −−− odległość F od dolnej podstawy
powodzenia!
h2 = h − h1 −−− odległość F od górnej podstawy
11 kwi 16:07
baranek chwalipięta :D: kurczaczek
11 kwi 16:07
kurczaczek żółciutki:
11 kwi 16:11