| 1 | ||
an = | ||
| n(n + 1) |
| 1 | ||
an = | ||
| n(n + 1) |
| 1 | ||
an + 1 = | ||
| (n+1)[ (n +1) + 1 ] |
| 1 | ||
an + 1 = | Nie jestem pewien czy dobrze licze Chodzi mi tylko o odp | |
| (n + 1)(n + 2) |
| 1 | 1 | |||
an + 1 + an = | + | |||
| n2 + 3n + 2 | n2 + n |
| n2 + n + n2 + 3n + 2 | ||
= | ||
| (n + 2)(n + 1)(n2 + n) |
| n2 + n + n2 + 3n + 2 | ||
= | = | |
| (n + 2)(n + 1)n(n + 1) |
| n2 + n + n2 + 3n + 2 | ||
= | = | |
| n(n + 2)(n + 1)2 |
| 2(n + 1)2 | 2 | |||
= | = | |||
| n(n + 2)(n + 1)2 | n(n + 2) |
| 1 | 1 | ||
+ | = | ||
| n(n+1) | (n+1)(n+2) |
| n+2+n | ||
= | = dalej Twój wynik | |
| n(n+1)(n+2) |
dzięki, ja jeszcze nie jestem aż tak obyty jak Ty