Oblicz dlugosc wektora
merci: Oblicz dlugosc wektora: x = 3a + b −2c, wiedzac ze |a|=2, |b|=1, |c|=4, a katy
| | π | | π | |
(a,b)=(b,c)= |
| , a kat (a,c)= |
| |
| | 3 | | 2 | |
Nad literkami powinny byc strzalki.
Z jakiego wzoru/ zaleznosci skorzystac ? Ja nie mam pojecia
21 mar 16:00
Basia:
z iloczynu skalarnego
u→ov→ = |u→|*|v→|*cos(∡(u→,v→)
|u→|2 = u→ou→
czyli
|x→|2 = (3a→+b→−2c→)o(3a→+b→−2c→) =.................
spróbuj dokończyć
21 mar 16:12
merci: Dzieki, ale wychodzi mi z tego ujemny wynik....
21 mar 16:26
merci: Juz widze swoj blad. Dziekuje jeszcze raz
21 mar 16:27