wykres f.trygonometrycznej
Przemek: | | √1−cos2x | |
Mam do naszkicowania wykres funkcji , gdzie f(x)= |
| gdzie x∊(−3π/2, |
| | cosx | |
−π/2)∪(−π/2,π/2)∪(π/2,3π/2).
| | |sinx| | |
Wiem,że to bd |
| ale jak to narysowac w przedziałąch? jako tg? |
| | cosx | |
21 mar 15:56
Artur z miasta Neptuna:
√1−cos2x = √sin2x = |sinx|
więc ... gdy sinx>0 to f(x) = tgx ... gdy sinx<0 to f(x) = − tgx
i rysujesz
21 mar 15:58
Mila: Tak, jako tgx i −tgx w zależności od znaku sinx.
21 mar 15:58
Przemek: jakoś tego nie widze..., probuje rysowac, tak ja mowicie, ale w sumie nie wychodzi
21 mar 16:36
Mila: Narysuj w układzie wykres sinx
w drugim układzie narysuj przerywaną linią tgx
Rozpiszę Ci w przedziale (−π,π)
dla x∊(0,π)\{π/2}
f(x) =tgx ( bo sinus jest dodatni) no to pogrubiasz dwie gałązki
dla x∊(−π,0)\{−π/2}f(x)=−tgx ( bo sinus jest ujemny) , teraz odbijasz dwie gałazki, jedną do
góry, a drugą na dół.
spróbuj to zrobić i sprawdź w Wolframie.
21 mar 22:50