m-ce zerower funkcji
asdf: y = (
√6 − 3)x +
√3 −
√2
oblicz miejsce zerowe:
√6x − 3x +
√3 −
√2 = 0
x(
√6 − 3) +
√3 −
√2 = 0
x(
√6 −3) = −
√3 +
√2
zgadza się?
21 mar 15:43
Artur z miasta Neptuna:
jeszcze niewymierność z mianownika usuń
21 mar 15:44
asdf: | | −√3(√6 + 3) + √2(√6 + 3) | |
x = |
| |
| | −3 | |
| | −√18 −3√3 + √12 + 3√2 | |
x = |
| |
| | −3 | |
| | −3√2 − 3√3 + 3√32 + 3√2 | |
x = |
| |
| | −3 | |
takie coś?
21 mar 15:49
Artur z miasta Neptuna:
trzeci człon mi się nie podoba ... powinno być 3√4/3
21 mar 15:52
Mila: √12=2√3
21 mar 15:52
asdf: | | 3 | |
√12 = √ 9 * |
| = 3p{ 32, chyba, że źle myślę  |
| | 2 | |
21 mar 15:53
asdf: Mila, ale wtedy mianownika się nie pozbede
21 mar 15:53
asdf: | | 2 | |
...chyba, że napisze − |
| √3  |
| | 3 | |
21 mar 15:54
asdf:
21 mar 15:58
Artur z miasta Neptuna:
asdf ... za bardzo kombinujesz ... wiersz
21 mar 15:59
asdf: no troche
21 mar 16:00
Mila: Mianownik wymierny niczemu nie przeszkadza.
21 mar 16:01