Wielomian , prosze o pomoc
U.L.O: jak zacząć rozwiązać te zadanie proszę o pomoc
Dany jest wielomian W(x)=3x3−2x+Kx
−wyznacz k ,aby pierwiastkiem tego była liczba 1.
Dla wyznaczonej wartości k wyznacz pozostałe miejsce zerowe tego wielomianu
21 mar 15:43
Artur z miasta Neptuna:
W(1) = 0 ⇔ x=1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
więc:
0 = 3*(1)3 − 2*(1)2 + k(*1) ... wyznacz 'k'
21 mar 15:45
Artur z miasta Neptuna:
mając już 'k' ... możesz:
a) zauważyć, że możesz 'wyciągnąć' x przed nawias (i już masz drugi pierwiastek) ... a nawias
'potraktować' Δ
b) podzielić W(x) przez (x−1) ... innymi słowy (wyłączyć x−1 przed nawias)
21 mar 15:46