wzory skr. mn.
asdf: klamra:
a
2 − b
2 = 48
a
2 + 2ab + b
2 = 256
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a − b)(a + b) = 48
(a + b)
2 = 256
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a − b)(a + b) = 48
(a + b)(a + b) = 256 <<<<<<<<[Z[Tak można rozpisać (a + b)
2 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a − b = 48 ⇔ a = 48 + b
a + b = 256
−−−−−−−−−−−−−−−−−
48 + 2b = 256
b = 104
a = 152
teraz w zadaniu mam obliczyć: a2 − 2ab + b2
23104 − 31616 + 10816 = 2304
W odpowiedziach jest: A) 9 B) 3 C)18 D)208
Jeżeli ktoś chce dokładną treść to tutaj:
http://www.zadania.info/d1437/49295
zadanie nr 6
Prosiłbym o wskazówki jedynie
21 mar 15:07
ICSP: przecież tam masz rozwiązania na dole
21 mar 15:09
ICSP: a
2 − b
2 = (a−b)(a+b) = 48
a
2 + 2ab + b
2 = 256
(a+b)
2 = 256
masz obliczyć
a
2 − 2ab − b
2 = (a−b)
2 .
Proponuje podnieść pierwsze równanie do kwadratu
21 mar 15:11
asdf: tam jest rozwiązanie, a klikałeś/łaś? abonament!
to będzie tak?
(a − b)2(a +b)2 = 2304
(a + b)2 = 256
(a − b)2 * 256 = 2304
(a − b)2 = 9
21 mar 15:14
ICSP:
21 mar 15:15
Mila: (a − b)(a + b) = 48
(a + b)(a + b) = 256 ⇔a+b=16 ⋁a+b=−16
a−b=3 ⋁ a−b=−3
(a−b)2=9
21 mar 15:29
asdf: też ciekawe
21 mar 15:35