dge: wyznacz współczynnik p i q wielomianu
W(x) = x3+px2−4x−3q ,
jezeli W(0)=3 i W(−2)=0
21 mar 15:04
ICSP: najpierw warunek w(0) = 3
w(x) = x
3 + px
2 − 4x − 3q
w(0) =0
3 + p*0
2 −4*0 − 3q = 3
−3q = 3
q = −1
w(x) = x
3 + px
2 − 4x +3
w(−2) = 0
0 = −8 + 4p + 8 + 3
4p = −3
21 mar 15:06
dge: określ stopień wielomianu W(x)=2x5*(x−3)2*(3x3+1)*(x2−2)4
21 mar 15:09
ICSP: 5 + 2 + 3 + 8 =
21 mar 15:10
dge: dasz jeszcze radyzrobić jedno zadanie
21 mar 15:12
ICSP: z wielomianów zawsze
21 mar 15:14
dge: wyznacz parametr a, tak aby wielomiany W(x) i P(x) były równe, gdzie
W(x)=(4a+2)x4+4x3−5x−7
P(x)=5x4+4x3−5x−7
21 mar 15:15
ICSP: a to przecież wystarczy porównać współczynniki przy odpowiednich potęgach

4a + 2 = 5
4a = 7
21 mar 15:17
dge: a skąd ta 5 się wzięła
21 mar 15:19
ICSP: patrzysz gdzie przy w(x) stoi a :
(4a+2)x4. Widzisz ze a stoi przy x4
Teraz bierzesz drugi wielomian i patrzysz co stoi przy x4
q(x) = 5x4 + bla bla bla
stoi 5
więc porównujesz
4a + 2 = 5
21 mar 15:25
dge: aha
thx
21 mar 15:27