PRAWDOPODOBIENSTWO
axe: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy 2 razy liczbe ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania wszystkich liczb ktoreych :
a) suma jest podzielna przez 4
b)cyfra jedność jest o 3 wieksza od cyfr dziesiatek
21 mar 14:07
Artur z miasta Neptuna:
a)
| | 1*7 + 2*2 + 7*1 | |
P(A) = |
| |
| | 7*7 | |
b)
21 mar 14:10
axe: Dzieki
21 mar 14:17
axe: a jeszcze takie pytanko czemu w mianowniku jest 7*7
21 mar 14:19
Ajtek: Bo losujemy ze zwracaniem, czyli za pierwszym razem losujemy z 7 cyfr i za drugim razem z 7
cyfr czyli 7*7.
21 mar 14:21
Artur z miasta Neptuna:
ojjj ... wybacz
| | 1*7 + 2*2 + 6*1 | |
w P(A) powinno być = |
| .... ponieważ dwa razy policzony byłby {4,4} |
| | 7*7 | |
21 mar 14:24
axe: dzieki , a moglbys jescze tak troche wytlumaczcy czemu tak zrobiles zadanie a nie inaczej, moze
przunajmniej zrozumiem o co chodzi w tym
21 mar 14:26
Artur z miasta Neptuna:
b) cyfra jedności ma być o 3 większa od liczby dziesiątek ... czyli liczba dziesiątek musi być
minimum 4 (aby to w ogóle miało sens) ... więc liczba dziesiątek to wybór jednej z 4 cyfr ...
natomiast liczba jedności wtedy musi być konkretna (aby zachodził warunek) dlatego masz 4*1
a) kiedy suma dwóch liczb jest podzielna przez 4? kiedy każda z tych liczba jest podzielna
przez 2 lub kiedy minimum jedna z nich jest podzielna przez 4.
a więc ... w pierwszym rzucie losuję '4' ... no to w drugim cokolwiek (bo i tak już podzielne
jest) +
w pierwszym losuję '2' lub '6' i w drugim losuję '2' lub '6' + w drugim losuję '4', a w
pierwszym cokolwiek (ale nie '4' ... bo już sytuację {4,4} brałem pod uwagę)
21 mar 14:35
axe:
21 mar 14:41
Kona: Arturze, pomyliłęś sumę z iloczynem
21 mar 15:06
Artur z miasta Neptuna:
uuuu ... fakt
21 mar 15:07
Kona: ∥Ω∥= 7*7 = 49
a)A={13, 17, 22, 26, 31, 35, 44, 53, 57, 62, 66, 71, 75}
P(A) = 13/49
21 mar 15:11