Funkcje
Baś: Układ równań.
Witajcie. Robię to zadanie już trzeci dzień i dalej mi nic nie wychodzi sensownego

Może ktoś wskazać błąd ?

Dany jest układ równań
{x+ky=k+2
{kx+y=k
Czy istnieją takie wartości parametru k, dla których rozwiązanie układu spełnia równanie okręgu
x
2+y
2=3
| 1 k |
W=| k 1 | = 1−k
2
| k+2 k |
W
x= | k 1| = k+2−k
2
| 1 k+2 |
W
y= | k k| = k−k
2−2k =−k
2−k
Z: k≠−1 i k≠1
| | k4+k2+4−k3−2k2+2k+k4−2k3+k2 | | 2k4−3k3+2k+4 | |
x2+y2= |
| = |
| =3 |
| | −k2+1 | | −k2+1 | |
| 2k4−3k3+2k+4+3k2−3 | |
| =0⇔ 2k4−3k3+3k2+2k+1=0 |
| −k2+1 | |
Brak rozw. w zbiorze R.
Czyli
źle
21 mar 14:00
Ajtek: Błąd w obliczeniach

Mianownika nie podniosłaś do kwadratu

.
21 mar 14:14
Ajtek: To tak na pierwszy rzut oka
21 mar 14:14
Baś: Możesz mi powiedzieć , w której linijce?

Zwariuję od tego zadania
21 mar 14:16
Baś: Okej. Ups. Widzę. Sekunda
21 mar 14:17
Ajtek: zauważ że masz warunek:
x
2+y
2=3
| | 1 | |
a x i y masz w ułamku np. |
| , jak podstawiasz do w/w warunku to powinnaś zapisać:
|
| | 2 | |
Rozumiesz?
21 mar 14:19
Baś:
| 2k4−3k3+2k+4−3k4+6k2−3 | |
| =0 ⇔ −k4−3k3+6k2+2k+1=0 |
| k4−2k2+1 | |
Co znów... daje nam brak rozw. w zbiorze liczb R.
21 mar 14:21
Ajtek: A jak podniosłaś (−k2+k+2)2 podaj wynik, gdyż podejrzewam tutaj również błąd.
21 mar 14:23
Baś: k4+k2+4−k3−2k2+2k=k4−k3−k2+2k+4
21 mar 14:25
Artur z miasta Neptuna:
ten kład był robiony z 1−2 dni temu
21 mar 14:25
Baś: Oczywiście,
Arturze, bo "Robię to zadanie już trzeci dzień "
21 mar 14:26
21 mar 14:26
Baś: Ojej, dzięki.

Kurczę, już potem na to nie patrzyłam, bo zazwyczaj każdy post kończący się
spamem, "umiera" tego samego dnia.
Już analizuję
21 mar 14:28
Ajtek: (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
21 mar 14:28
Baś: UPS. Zapamiętam.
21 mar 14:30
Artur z miasta Neptuna:
ja tam błąd w końcówce zrobiłem −−− trochę źle miejsca zerowe wyliczone ... bo na 'zgaduj
zgadulę' je pisałem
21 mar 14:31
AC:
odejmując stronami mamy
(1) (1−k)(x−y)=2 ⇒ dla k=1 jest sprzeczne
dodając stronami
| | 3 | |
(2) (k+1)(x+y)= 2(k+1) dla k=−1 jest spełnione, z (1) wynika, że x=y=√ |
| |
| | 2 | |
dla k≠±1
z (2) x+y=2 i x
2 +y
2 =3 ⇒
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
(x;y) =(1− |
| ;1+ |
| ); (1+ |
| ;1− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i z (1) wyliczamy k= 1 ±
√2
21 mar 14:31
Baś: Artur− k jest wyliczone dobrze.
AC, dziękuję, zrobię to i tak, i tak. Na pewno mi nie zaszkodzi.
Ajtek− również dziękuję,
zapamiętam
21 mar 14:35
Artur z miasta Neptuna:
AC −−− pozostaje tylko jedna sprawa ... dla k=−1 układ równań jest nieoznaczony ... jest
nieskończenie wiele rozwiązań ... czyli istnieją takie rozwiązania, które nie będą leżeć na
tym okręgu
21 mar 14:38
Baś: Reasumując...
metoda tradycyjna−bezwyznacznikowa jest tu bardziej wskazana

.
Świetnie.
Dziękuję!
21 mar 14:44
AC:
Sorry, masz rację.
Pomyliłem, się
dla k=−1 x=y+1 i to należy wstawić do równania okregu.
21 mar 14:44