Zadanie optymalizacyjne
Patka: Liczbę 40 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, aby suma ich sześcianów była
najmniejsza.
21 mar 13:53
Patka: Liczbę 100 przedstaw w postaci sumy dwóch składników tak, aby suma ich kwadratów była
najmniejsza.
21 mar 13:55
21 mar 14:00
Aga1: x+y=40
y=40−x
f(x)=x
3+(40−x)
3
f(x)=x
3+6400−4800x+120x
2−x
3
f(x)=120x
2−4800x +6400
Funkcja kwadratowa przyjmuje najmniejszą wartość dla a>0 w wierzchołku
| | −b | | 4800 | |
Dla x= |
| = |
| =20 |
| | 2a | | 240 | |
y=20
21 mar 14:20