????????
zbyszek: Z odpowiednio długiego pnia drzewa zamierzamy wyciąć belkę.Mamy do dyspozycji cztery
pozbawione kory pnie w kształcie walców o średnicach 24cm,25cm,26,5cm i 27,5cm.Kazdy
pień ma długość 2m.POwinniśmy wybrać ten ,z któego można wyciąć belkę o wymiarach
10cmx24cmx200cm tak,aby ilość odpadów była jak najmiejsza.Wobec tego należy wybrać pień
o średnicy:
a)24cm
b)25cm
c)26,5cm
d)27,5cm
11 kwi 15:31
11 kwi 15:56
baranek chwalipięta :D:

To jest przekrój deski z góry, gdyż w dół się zmieści.
przekątna = średnicy koła
przekątna deski z góry o wymiarach 10 x 24 to..? Oblicz i zaznacz odpowiedź.
11 kwi 16:13
zbyszek: 10*24=240mm=24cm

odp a
11 kwi 16:18
baranek chwalipięta :D: Przekątna tej deski

Z tw. Pitagorasa oblicz tą ukośną kreskę.
11 kwi 16:22
zbyszek: 10
2+24
2=d
2
100+576=d
2
d
2=676

i jak to rozłożyć?
11 kwi 16:26
zbyszek: d=26
11 kwi 16:27
baranek chwalipięta :D: to jest 26
11 kwi 16:27
baranek chwalipięta :D: No

, czyli żeby można było wyciąć, deska musi mieć conajmniej d=26.
11 kwi 16:27
zbyszek: ok dzięki
11 kwi 16:28
zbyszek: ale nie ma takiej odpowiedzi
11 kwi 16:29
baranek chwalipięta :D: No to trzeba wybrać jedną, aby zostało jak najmniej śmieci
11 kwi 16:31
zbyszek: czyli 26,5
11 kwi 16:33
baranek chwalipięta :D: No
11 kwi 16:33