rozwiaz równanie
Beata: | x+1 | |
| + U {x−2} {x+1}=U {x2 +x +12}{x2−2x−3} |
| x −3 | |
21 mar 12:28
asdf: | x + 1 | | x − 2 | | x2 + x + 12 | |
| + |
| = |
| |
| x − 3 | | x + 1 | | x2 −2x − 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
pierw lewą strone uporządkuje:
| x + 1 | | x − 2 | | x2 + 2x+1 + x2 − 5x + 6 | |
| + |
| = |
| |
| x − 3 | | x + 1 | | (x + 1)(x − 3) | |
| | 2x2 − 3x + 7 | |
= |
| |
| | x2 −2x − 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
i teraz dołaczam do prawej
| 2x2 − 3x + 7 | | x2 + x + 12 | |
| = |
| ///// * mianownik (wtedy skróce bo |
| x2 −2x − 3 | | x2 −2x − 3 | |
te same są)
2x
2 − 3x + 7 = x
2 + x + 12
−−−−−−−−−−−−−−−−
przenosze na lewą i po prawej = 0
x
2 − 4x − 5 = 0
Δ = 16 + 20 = 36
sprawdź z odpowiedzią
21 mar 12:38
asdf: x2 − 4x = 5
x(x − 4) = 5 <<<<<a tutaj sobie podłóż i sprawdź czy dobrze wyliczyłem x1 i x2
21 mar 12:41
asdf: aha...D = R \ {−1; 3} więc x1 odpada
21 mar 12:42