tożsamości trygonometryczne
ela: Wykazać, że jeśli tgα + tg2α = tg3α to tgα*tg2α*tg3α = 0
21 mar 12:22
ela: ma ktoś chociaż jakiś pomysł na to zadanie?
21 mar 12:31
AC:
rozpisz tg3α = tg(α +2α) = ......
a potem już z górki
21 mar 12:35
Artur z miasta Neptuna:
| sinx | | sin(2x) | | sin(3x) | |
| + |
| = |
| |
| cosx | | cos(2x) | | cos(3x) | |
| sinxcosx(2x) + cosxsin(2x) | | sin(x+2x) | |
| = |
| |
| cosxcos(2x) | | cosxcosx(2x) | |
czyli:
cosx*cosx(2x) = cosx(3x)

lub sin(3x) = 0
cosx(2cos
2x−1) = 4cos
3x − 3cosx
2cos
3x − cosx = 4cos
3x − 3cosx
cosx = cos
3x ⇔ x = π/2 + kπ lub cos
2x = 1 czyli x=kπ
1
o
sin(3x) = 0 ⇒ tg(3x) = 0 ⇒ tgx*tg(2x)*tg(3x) = 0
2
o
x=kπ ⇒ tg2x = 0 oraz połowa tg(2x) = 0
3
o
x = π/2 + kπ ⇒ reszta tg(2x) = 0
21 mar 12:36
AC:
| | tgα + tg(2α) | |
tg3α = |
| = tgα + tg(2α) ⇒ tgα*tg(2α) = 0 c.n.u |
| | 1 − tgα*tg(2α) | |
21 mar 12:38
ela: | | tgα+tg(2α) | |
ACdlaczego |
| = tgα + tg2α ?  |
| | 1−tgα*tg(2α) | |
21 mar 12:48
Artur z miasta Neptuna:
AC ... lub tgx + tg(2x) = 0
21 mar 12:49
Artur z miasta Neptuna:
ela −−− lewa stron ... wzór na tg(3x)
prawa z warunku zadania: tgx + tg(2x) = tg(3x)
21 mar 12:50
AC:
No tak ale wtedy tg(3x)=0 i iloczyn też jest zero.
21 mar 13:18