ciąg
M.: Prosze...
1)
cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od 1 z nich odejmiemy 2, od drugiej 3,od
trzeciej 9, a od czwartej 25, to otrzymane różnice utworzą ciag arytmetyczny. znajdź te
liczby/
2)
3 liczby tworzą ciąg geometryczny jeżeli drugą z nich zwiększymy o 8, to otrzymamy ciąg
arytmetyczny. jeżeli 3 wyraz otrzymanego ciągu arytmetycznego zwiększymy o 64, to znów
otrzymamy ciąg geometryczny. wyznacz te liczby
11 kwi 15:13
do M.: Polecan google.pl oraz zadania.info.
11 kwi 15:31
M.: swietnie dzieki ale ja wole ta strone bo wiem ze sa tu madrzy ludzie
11 kwi 19:25
Coma13: lizus...zaraz spróbuję...
11 kwi 20:05
Coma13: Zad 1) a2/a1 = a3/a2 = a4/a3 − ciąg geometryczny
Ciąg b − arytmetyczny
ciąg b → kolejne wyrazy:
b1 = a1 −2
b2 = a2 −3
b3 = a3 −9
b4 = a4 −25
b2 − b1 = b3 − b2
(a2 −3) − (a1 −2) = a2 − a1 −1 = (a3 −9) − (a2 −3) = a3 − a2 −6
Teraz zapisujemy wyrazy ciągu geometrycznego przy pomocy a1 i q
a1q − a1 −1 = a1q2 − a1q −6 → 5 = a1q2 − 2a1q + a1
a1 = 5 / (g2 − 2q + 1)
b3 − b2 = b4 − b3
a1q2 − a1q −6 = a4 −25 − (a3 −9) = a4 − a3 − 16 = a1q3 − a1q2 −16
a1q2 − a1q −6 = a1q3 − a1q2 −16
10 = a1q3 − 2a1q2 + a1q = a1 * ( q3 − 2q2 + q)
podstawiamy a1 policzone z zależności: b2 − b1 = b3 − b2
10 = 5 / (g2 − 2q + 1) * ( q3 − 2q2 + q) = 5q → q = 2
a1 = 5 / (g2 − 2q + 1) = 5/1 = 5
a2 = 10 a3 = 20 a4 = 40
11 kwi 20:35
Coma13: "do M." sorry za taką ilość oznaczeń po prostu nie chciało mi się tego upraszczać...
11 kwi 20:44
M.: nie lizus tylko wole polegac na znanych stronach i ludziach

dziekuje bardzo.
12 kwi 17:50
Coma13: a zadanie 2 zrobisz

spróbuj i podaj wynik...sprawdzimy
12 kwi 17:52