wyznacz równania stycznych do okregu
okreg : czy to zadanie jest prawidłowo wykonane proszę o pomoc
Wyznacz równania stycznych do okręgu x2+6x+y2−8y+21=0
równoległych do osi OY
x2+6x+y2−8y+21=0
(x+3)2−9+(y−4)2−16+21=0
(x+3)2+(y−4)2=4
s(−3,4)
r=2
|4−61=2
|4−6|=2
4−6=2 v 4−6=−2
b=2 v b=6
6*(x−4)2+(y+2)2=25
5=(4,−2)
r=25
21 mar 12:07
okreg : proszę bardzo o pomoc czy to zadanie jest dobrze zrobione ?
21 mar 12:11
Artur z miasta Neptuna:
dobrze ... a ta końcówka (trzy linijki ostatnie) to inne zadanie, czy co ?
21 mar 12:11
Artur z miasta Neptuna:
tfu ... źle jest to zdanie
21 mar 12:11
Artur z miasta Neptuna:
policzyłeś/−aś proste y=2 i y=6 ... czyli równoległe do osi OX, a nie OY
21 mar 12:12
okreg : raczej inne zadanie ,na pewno inne , ale wszystko dobrze jest ?
21 mar 12:14
Artur z miasta Neptuna:
poza tym ... jak Ty je wyliczyłaś?
| | |4−6| | |
co ma |
| = 2 do tego tego co masz wyliczyć  |
| | 1 | |
21 mar 12:14
Artur z miasta Neptuna:
do poziomu wyliczenia: r=2
\wszystko jest dobrze.
wszystko niżej jest źle
21 mar 12:15
okreg : zawsze ma problem które jest które osi OX, a OY
jak byś to wykonał zadanie
21 mar 12:16
okreg : |4−6|1=2
jak dale bo nie wiem co dalej
21 mar 12:19
Artur z miasta Neptuna:
| |4−6| | |
| = 2−−−i co z tego? co ma to do rzeczy?...a przede wszystkim...gdzie tu niewiadoma? |
| 1 | |
21 mar 12:21
okreg: Proszę o naprowadzenie co dalej ma zrobić z tym zadaniem
jaką niewiadome muszę wykonać
21 mar 12:31
Aga1:

A może z rysunku
x=−5, x=−1.−−−styczne do okręgu równoległe do osi OY.
21 mar 12:53
okreg : x=−5, x=−1 styczne do okręgu równoległe do osi OY
jak ma to co dalej
21 mar 13:10
asdf: przeczytaj treść zadania...
21 mar 13:12