ułamki algebraiczne
qqq: dodawanie ulamkow algebraicznych
Wydaje się proste, ale jak rozwiązuje, to nic nie chce się skrócić
21 mar 11:44
Aga1: Zacznij do dziedziny i wyznaczenia wspólnego mianownika
| (x−1)2+(x+1)2 | | x2−2x+1+x2+2x+1 | |
| = |
| = |
| (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
21 mar 11:47
qqq: | | 2x2+2 | | 2(x2+1) | |
Z tego wyjdzie |
| = |
| i tego już nie da się rozpisac |
| | (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
przeciez...
21 mar 11:51
Aga1: I tak zostanie.
21 mar 11:51
qqq: Czyli to jest rozwiązanie?, jeśli tak, to świetnie
21 mar 11:52