Oblicz długosci boków trójkata
MISY pliss...: w trójkacie rownoramiennym ABC,AC=BC i jego obw.=50, poprowadzono środkowe AD i BE. Obw.
trójkata ABE jest o 8 cm większy od obw. trojkąta ACD. Oblidz długosci bokow trojkata
ABC.
ODPOWIEDZ do tego zadania to AC =BC = 14 cm AB=22cm
11 kwi 15:03
baranek chwalipięta :D: Ja
11 kwi 15:08
baranek chwalipięta :D:

Dużo oznaczeń, ale chyba będzie czytelne.
Środkowa dzieli bok na dwie równe części.
W tr. równoramiennym środkowe |AD| I |BE| są równe.
Obwód |ABC| = x + x + x + x + y = 50
Obwód |ACD| = x + x + x + z
Obwód |ABE| = x + y + z
Obwód |ABC| = x + x + x + x + y = 50
Obwód |ABE| = Obwód |ACD| + 8
4X + Y = 50
x + y +z + 3x + z + 8
Rozwiąż układ równań
11 kwi 15:12