Oblicz
gabi: Wielomian W(x)=x3+5x2+ab−b przy dzieleniu przez dwumian x−2 daje resztę 4,a przy dzieleniu
przez dwumian x+1 daje resztę 1.
a)Wyznacz współczynniki liczbowe aib wielomianu W(x).
b)Wyznacz resztę R(x) z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=(x−2)(x+1).
CZY KTOS SPRWADZI TO ZADANIE.
Mi wyszło tak.a=1 ,b=−1 ,R(x)=x−2
21 mar 10:59
Shizuka: dzielisz wielomian w(x) przez dwumian x−2
otrzymasz reszte z dzielenia :
28+ab−b, jak podano w zadaniu jest rowna 4
robisz dokladnie to samo drugi raz , po podzieleniu przez x+1
otrzymasz:
4+ab−b, ta reszta jest rowna 1
teraz rozwiązujesz uklad rownan
4+ab−b=1
28+ab−b=4
21 mar 11:30
Shizuka: wielomian P(x)=(x−2)(x+1) wymnazasz nawiasy i dzielisz normalnie w(x) przez p(x)
21 mar 11:31
gabi: Nie wiem ja mam tak napisane:
W(−1)=1 W(2)=4
W(x)=F(x)(x−2)(x+2)+ax−b
1−F(−1)*0+a*(−1)−b
4−F(2)*0+a*(2)−b
1=−a−b/*2
4=2a−b
2=−2a−2b
4=2a−b
−−−−−−−−−−−
6=−3b/:(−3)
−2=b
1=−a−(−2)
1=−a+2
a=2−1
a=1
R(X)=X−2
WSPÓŁCZYNNIKI LICZBOWE a=1 ,b=−2
CZY TO JEST DOBRZE
21 mar 11:56
Aga1: W pierwszym zadaniu
reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian (x−a) jest równa w(a)
Sprawdź, czy nie powinno być "abx"
, bo tak nie wychodzi
21 mar 12:06
gabi: Kurcze ja mam juz takie zamieszanie w głowie ,że sama nie wiem .Moze napisz swój sposób jak ty
to zrobilaś to porównam i może dopatrzę sie blędu.
21 mar 12:11
Aga1: gabi, sprawdź w(x) krok po kroku, czy dobrze przepisałaś}
21 mar 12:23
gabi: Sprawdziłam przepisałam dobrze nie mam pojecia gdzie by mialo byc te abx?
21 mar 12:28
gabi: Chyba będę musiała poradzić sie jakiegos nauczyciela.
21 mar 12:28
Aga1: Czy W(x)=x3+5x2+abx−b ?
21 mar 12:42
gabi: Nie tam jest tak W(x)=x3+5x2+ax−b
21 mar 13:48
gabi: Teraz widzę ,że napisałam z bykiem.
21 mar 13:50
Aga1: 1.
W(2)=4
W(−1)=1
8+20+2a−b=4
−1+5−a−b=1
Rozwiąż układ równań.
21 mar 16:37