matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamości trygonometryczne
ela:
sprawdź:
1
= cos2α
1+tgα * tg2α
21 mar 10:37
Artur z miasta Neptuna:
sinx
sin (2x)
sinx * 2sinxcosx
tgx * tg2x=
*
=
=
cosx
cos (2x)
cosx (cos
2
x − sin
2
x)
2sin
2
x
=
cos
2
x − sin
2
x
2sin
2
x
cos
2
x + sin
2
x
1
1 +
=
=
=
cos
2
x − sin
2
x
cos
2
x − sin
2
x
cos
2
x − sin
2
x
1
=
cos(2x)
1
= cos(2x)
1
cos(2x)
21 mar 11:06