zadania
madzia: Kto mi pomoże w zadaniu z prawdopodobieństwa



?
Proszę was o pomoc
Dobrze to zadanie jest zrobione




Do worka wrzucono 50 losów loteryjnych, w tym 15 wygrywających. Wyciągamy dwa losy.
Jakie jest prawdopodobieństwo , że oba losy są wygrywające ?
Jakie jest prawdopodobieństwo , że co najmniej jeden los jest wygrywający?
omega = 50 losów
omega 50*49
A− oba losy są wygrywające
A = 15*14
| | 15*14 | | 210 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 50 *49 | | 2450 | |
B= 15*49+15*14=735+210=945
| | 15*49+15*14 | | 945 | |
P(B)= |
| = |
| |
| | 50*49 | | 2450 | |
21 mar 10:33
Artur z miasta Neptuna:
P(B) −−−− źle
albo z przeciwnego B' −−− żaden wygrywający
albo:
C −−− dokładnie jeden wygrywający + A −−− dokładnie dwa wygrywające
| | 35*34 | |
P(B) = 1−P(B') = 1 − |
| = .... |
| | 50*49 | |
| | 15*35 | | 15*14 | |
P(B) = P(C) + P(A) = |
| *2 + |
| = ... |
| | 50*49 | | 50*49 | |
21 mar 10:41
madzia:

Do tego ma by jeszcze chyba drzewko narysowane
21 mar 10:45
madzia: no i nie bardzo sobie z tym radzę
Pomóżcie proszę


!
21 mar 10:46
madzia: żle − no to już nie wiem jak to zadanie zrobic
21 mar 10:51
madzia: Mamy 50 losów wyciągamy dwa 50i 49
A− oba losy są wygrywające 15 i 14
21 mar 10:54
Artur z miasta Neptuna:
A masz dobrze
B masz źle

i napisałem jak to możesz zrobić (dwa sposoby)
21 mar 10:55
Artur z miasta Neptuna:
w B dobrze kombinowałaś ... bo zrobiłaś:
15*49 ... czyli wygrywający i jakikolwiek (czyli {W,P} oraz {W,W})
+
15*14 ... dwa wygrywające ... niepotrzebnie bo już w pierwszym członie to masz ({W,W})
natomiast nie masz sytuacji: 35*15 ... czyli {P,W}

i dlatego (B) masz źle wyliczone
21 mar 10:58
madzia: B− co najmniej jeden los wygrywa 15 wygrywa 49 przegrywa
15 i 14 wygrywa
Ja to tak myślałam ale już teraz nie wiem

To może znajdzie się ktoś kto mi wytłumaczy to zadanie od pod początku do końca


?
21 mar 10:58
madzia: a skąd te 35
21 mar 11:00
Artur z miasta Neptuna:
jakie 49 przegrywa

W worku masz 15 wygrywających i 35 przegrywających (w sumie 50)
21 mar 11:01
monika:
| | 35 | | 34 | |
2. P(B)= 1− P(B')= 1− |
| * |
| |
| | 50 | | 49 | |
21 mar 11:06
madzia: no tak
21 mar 11:07
monika: Z drzewka wszystko widać, jest 50 losów, w tym 15 wygrywa a 35 przegrywa. Losujemy pierwszy los
(to obrazuje pierwsze piętro drzewka). Możemy wylosować los wygrany z prawdopodobieństwem
| | 15 | | 35 | |
|
| bo jest 15 losów wygrywających lub los przegrywający z prawdopodobieństwem |
| |
| | 50 | | 50 | |
bo jest 35 losów przegrywających. Drugie piętro drzewka. Lewa strona: jak już za pierwszym
razem wylosowaliśmy wygrywający los to ich liczba zmniejszyła się do 14 i liczba wszystkich
| | 14 | |
losów do 49, stąd prawdopodobieństwo |
| . Analogicznie pozostałe nóżki drzewka. |
| | 49 | |
21 mar 11:10
madzia: to 34 jest przegrywające

?
21 mar 11:13
monika: Tam gdzie jest czerwona jedynka masz sytuację z zdarzenia A, że oba losy wygrywają. Tam gdzie
jest czerwona 2 masz zdarzenie przeciwne do B, bo szybciej policzyć to zdarzeniem przeciwnym
niż po prostu zdarzeniem B.
21 mar 11:15
monika: To pytanie było do mnie? Bo nie rozumiem czego dotyczy.
21 mar 11:15
madzia: to wynik będzie w
| | 15*41 | | 210 | |
P(A) |
| = |
| = 0,85 |
| | 50*49 | | 2450 | |
21 mar 11:19
madzia: W P(A) pomyliłam się miałam na myśli 15*14 a napisałam 41
21 mar 11:22
madzia: ale chyba i tak wyniki to coś pokręciłam już sama nie wiem nie bardzo to rozumie choc bardzo
się
staram to zrozumiec
21 mar 11:24
monika: Nie wiem jak jaśniej wyjaśnić to drzewko, wszystko na nim widać...
21 mar 11:28
madzia: a te wyniki co napisałam to dobrze czy coś nie tak

?
21 mar 11:31
madzia: żle

?
21 mar 11:39
madzia: monika:
żle wyniki zapisałam ?
21 mar 11:44
Artur z miasta Neptuna:
P(B) ... źle
21 mar 11:53
madzia: Nie no to już nie wiem

Proszę napiszcie jak to ma byc
21 mar 11:56
21 mar 11:57
madzia: | | 35*34 | |
P(B)=1−P(B')=1 |
| = U[1190}{{2450} |
| | 50*49 | |
| | 15*35 | | 15*14 | |
P(B)= |
| *2+ |
| = |
| | 50*49 | | 50*49 | |
21 mar 12:06
madzia: i co dalej
21 mar 12:11
21 mar 12:16
madzia:
21 mar 12:29
madzia: TO MA BY TAK

?
Ω=50
Ω=50*49
| | 15*14 | | 210 | | 3 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 50*49 | | 2450 | | 35 | |
| | 35*34 | | 1190 | | 18 | |
P(B)=1−P(B')=1− |
| = |
| = |
| |
| | 50*49 | | 2450 | | 35 | |
21 mar 12:38
madzia: teraz dobrze


?
21 mar 12:38
Artur z miasta Neptuna:
od kiedy:
| | 1190 | | 1190 | |
1 − |
| = |
|  wyjaśnij mi to proszę, bo nie mogę tego pojąć |
| | 2450 | | 2450 | |
21 mar 12:40
madzia: ja liczyłam 35*34 i taki wynik wyszedł
21 mar 12:43
Artur z miasta Neptuna:
masz przecież:
| | 1190 | | 2450 − 1190 | | 1260 | |
1 − |
| = |
| = |
| |
| | 2450 | | 2450 | | 2450 | |
21 mar 12:45
madzia: Czyli P(A) jest dobrze
| | 35*34 | | 1190 | | 2450−1190 | | 1260 | |
a P(B) = 1−P(B') = 1− |
| = 1− |
| = |
| = |
| |
| | 50*49 | | 2450 | | 2450 | | 1450 | |
21 mar 12:52
Artur z miasta Neptuna:
tak ... dokładnie tak
21 mar 12:52
madzia: Tak to mam zapisac i będzie wszystko dobrze

21 mar 12:53
21 mar 12:55
madzia: Super bardzo Tobie i monice dziękuję za pomoc nie wiem co bym bez was zrobiła jestem naprawdę
bardzo wdzięczna
21 mar 12:57