WIELOMIANY,Jednym z rozwiązan równania: x^3 - 6x^2 +ax - 6 = 0
Shizuka: Jednym z rozwiązan równania:
x3 − 6x2 +ax − 6 = 0
jest liczba 3 wyznacz pozostałe rozwiązania tego równania.
wyliczałam W(3)=0
27−54−6+3a=0
−33=−3a
a= 11
ale potem się nie zgadza juz z odpowiedziami (odpowiedzi to: 1,2 )
21 mar 09:39
monika: Otrzymujemy równanie:
x3−6x2+11x−6=0
skoro pierwiastkiem wielomianu jest liczba 3, więc dzielimy ten wielomian przez dwumian (x−3),
otrzymamy wtedy:
(x−3)(x2−3x+2)=0 trójmian rozkładamy z delty (delta jest równa 1) i wychodzą pierwiastki 2 i
1.
21 mar 09:45
Shizuka: Dzięki !
21 mar 09:47