Ostrosłupy
Eliza15: Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
wszystkie krawędzie mają długość 6cm.
Proszę o obliczenie i jakieś objaśnienia
21 mar 08:52
Jolanta: jakimi figurami sa ściany i podstawa ?
21 mar 08:59
Jolanta: kliknij po lewej stronie na dole ;geometria w przestrzeni (stereometria) znajdziesz rysunki i
wzory.Bez podstaw nie dasz rady zrobic żadnego zadania
21 mar 09:02
Eliza15: wszystko jest w zadaniu opisane takie byky na spr
21 mar 09:08
Jolanta: Jezeli nie wiesz podstawowych rzeczy to zadania zadnego nie zrobisz.Pomogę ci ale najpierw
poczutaj teorię i odpowiedz na moje pytania
21 mar 09:16
Eliza15: są trójkątami ma 4 ściany , 6 krawędzi i 4 wierzchołki
Pc=Pp+Pb
21 mar 09:22
Eliza15: w podstawie trójkąt równoboczny
21 mar 09:23
Jolanta: jeżeli masz krawedz to mozesz obliczyć wysokosc
wzór na wysokość w trójkaćie równobocznym (wszystkie sa równoboczne skoro mają takie same
krawedzie)
h=a√3 =6√3 ale to wysokość trójkatów nie ostrosłupa
ten ostrosłup to czworosciam foremny kliknij tak jak Ci napisałam wyzej .bedziesz miała
czworościan ,bardzo dokładny rysunek i wzory
musisz wyliczyć H czyli wysokosc ostrosłupa
21 mar 09:48
Eliza15:
R
2+H
2=6
2
12+H
2=36
H
2=24
H=2
√6
r
2+H
2=h
2
3+24=h
2
h
2=27
h=3
√3
| | 1 | | 36√3 | |
V= |
| * |
| *2√6=6P{18}=18√2
|
| | 3 | | 4 | |
| | 36√3 | | 1 | |
Pc= |
| +38 |
| *6*3√3=9√3+27P{3}=36√3 |
| | 4 | | 2 | |
21 mar 09:55
Jolanta:

trójkaty równoboczne
| | a*h | |
mozna obliczyc pole całkowite 4* |
| =2*6*3√3=36√3 |
| | 2 | |
H
2=36−8=28
H=
√28
| | 1 | | 1 | |
V= |
| Pp*H= |
| *9√3*√28=3√84=3*2√21=6√21 |
| | 3 | | 3 | |
21 mar 10:32
Jolanta: o j teraz widze ,ze bład
H
2=36−12=24
H=2
√6
21 mar 10:38