matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to zrobić?
njeumie:
4x
4
−100x
2
=?
8x
3
+40x
2
21 mar 08:44
Jolanta:
najpierw dziedzina 8x
3
+40x
2
≠0 8x
2
(x+5)≠0 x≠0 x≠−5
(2x
2
−10x)(2x
2
+10x)
2x(x−5)*2x(x+5)
(x−5)
=
=
8x
2
(x+5)
8x
2
(x+5)
2
21 mar 08:54
monika:
4X
2
(X
2
−25)
=
8X
2
(X+5)
4X
2
(X−5)(X+5)
=
8X
2
(X+5)
po skróceniu mamy wynik:
x−5
2
21 mar 08:56
monika:
Faktycznie jeszcze dziedzina.
21 mar 08:57