matematykaszkolna.pl
Kolejne zadanie, przy którym poległam... monika: Ciągle toczę bój z zadaniami, za dwa poprzednie dziękuję, 4 zrobiłam, ale przy tym znów się zastopowałam. Liczba trzycyfrowa, której liczby są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego tworzy z sumą swych cyfr stosunek równy 13913 (ułamki coś są słabo widoczne, to: 139/13). Jeżeli do tej liczby dodamy 792 to otrzymamy liczbę złożoną z tych samych cyfr, ale zapisanych w odwrotnej kolejności. Co to za liczba? −i to ostatnie pytanie jest dla mnie warte z 50pkt na maturze, bo nie mam pojęcia jaka jest odpowiedź
21 mar 08:34
Aga1: Czy nie powinno być , "której cyfry" Liczba trzycyfrowa: 100x+10y+z x,y,z−−−rosnący ciąg geometryczny⇒ y2=x*z
100x+10y+z 139 

=

x+y+z 13 
100x+10y+z+792=100z+10y+x Rozwiąż układ 3 równań z trzema niewiadomymi. Można krócej ( będzie układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi) x=a1=a y=a2=a1q=aq z=a3=a1*q2=aq2
21 mar 08:50
monika: Tak, powinno być "cyfry"− moje niedopatrzenie. W taki sposób zaczęłam rozwiązywać, ale coś z tym układem nie mogłam sobie dać rady i zwątpiłam. Ale jak już wiem, że jest poprawnie to na pewno go rozwikłam emotka Jeszcze raz dziękuję kolejnej osobie emotka
21 mar 09:01