Kolejne zadanie, przy którym poległam...
monika: Ciągle toczę bój z zadaniami, za dwa poprzednie dziękuję, 4 zrobiłam, ale przy tym znów się
zastopowałam.
Liczba trzycyfrowa, której liczby są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego tworzy z
sumą swych cyfr stosunek równy
13913 (ułamki coś są słabo widoczne, to: 139/13). Jeżeli
do tej liczby dodamy 792 to otrzymamy liczbę złożoną z tych samych cyfr, ale zapisanych w
odwrotnej kolejności. Co to za liczba? −i to ostatnie pytanie jest dla mnie warte z 50pkt na
maturze, bo nie mam pojęcia jaka jest odpowiedź
Aga1: Czy nie powinno być , "której cyfry"
Liczba trzycyfrowa: 100x+10y+z
x,y,z−−−rosnący ciąg geometryczny⇒ y
2=x*z
100x+10y+z+792=100z+10y+x
Rozwiąż układ 3 równań z trzema niewiadomymi.
Można krócej ( będzie układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi)
x=a
1=a
y=a
2=a
1q=aq
z=a
3=a
1*q
2=aq
2
monika: Tak, powinno być "cyfry"− moje niedopatrzenie. W taki sposób zaczęłam rozwiązywać, ale coś z
tym układem nie mogłam sobie dać rady i zwątpiłam. Ale jak już wiem, że jest poprawnie to na
pewno go rozwikłam

Jeszcze raz dziękuję kolejnej osobie