Jak zbadać wzajemne położenie dwóch okręgów?
Pete: Cześć! Proszę o pomoc. Nie wiem jak zbadać położenie dwóch okręgów, gdy mam już wyliczone
współrzędne obu i ich odległość: S
1 (1,1) r
1=4, S
2=(−1,−1) r
2=
√10, |S
1 S
2|=2
√2. I
teraz jak zobaczyć ich położenie bez rysowania? Skąd mam wiedzieć, do którego wzoru mam
podłożyć i sprawdzić skoro jest ich aż tyle?
https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html
Proszę o pomoc.
21 mar 08:26
Aga1: Zauważ, że najpierw występuje
r1+r2=4+√10
IS1S2I<r1+r2
Ir1−r2I<IS1S2I
21 mar 08:32
monika: Skoro odległość między ich środkami jest mniejsza niż suma promieni są przecinające się. Żaden
wzór nie jest potrzebny, wystarczy porównać te liczby. Z rysunku wynikają odpowiednie wnioski.
21 mar 08:37
Pete: Proszę o pomoc jak rozwiązać to powyższe zadanie. Tutaj "oryginalne" równania z książki:
(x−1)2+(y−1)2=16 i x2+y2+2x+2y−8=0.
Są przecinające się tak?
Bo odpowiedź z książki to: okręgi rozłączne i jeden z nich zawiera się w kole, którego brzegiem
jest drugi okrąg. Co to w ogóle oznacza?
21 mar 19:27