Zagadki na rozluźnienie
baranek chwalipięta :D: Zagadki.
Kto pierwszy ten lepszy
1) Zapisz 31 przy pomocy jak najmniejszej ilości liczby 5. [Możesz używać TYLKO + − * :,
żadnych nawiasów, potęg itp.]
2) Pomiędzy cyfry 8 wstaw znaki + − * : aby dzialanie było prawdziwe.
8 8 8 8 8 = 7
3) Obsługa samolotu pasażerskiego składa się z trzech osób: pilota, nawigatora i
stewardessy. Nazwiska ich (kolejność jak to z dalszej treści wynika jest obojętną)
brzmią: Kurczaczek, Zajączek i Baranek. Zajączek zarabia 2000 zł, Kurczaczek mieszka w
Warszawie, a w Aninie − pasażer o nazwisku stewardessy. Na połowie drogi między Warszawą
i Aninem mieszka stewardessa. Najbliższy sąsiad stewardessy, pasażer, zarabia prawie dwa
razy tyle co stewardessa. Baranek przed odlotem wygrał u pilota w warcaby 30 złotych.
Pytanie: Jak nazywa się nawigator, jeżeli stewardessa zarabia 2 tysiące złotych?
11 kwi 13:30
baranek chwalipięta :D: 4)
Na strychu suszy się 13 par białych skarpetek i 9 par czarnych skarpetek. Jest tam jednak
tak ciemno, że nie widać ich kolorów. Marek chce wziąć ze strychu jedną parę.
Pytanie: Ile pojedynczych skarpetek powinien zabrać, aby mieć pewność, że wśród nich
znajdą się dwie w tym samym kolorze?
Osoba, która rozwiąże chociaż jedno, dostanie jutro od zajączka prezent
11 kwi 13:36
ksalk:
2)
8*8/8−8/8 = 7
Nad pozostalymi pracuje ; ]
11 kwi 13:36
ksalk:
1)
5*5+5+5/5 = 31
11 kwi 13:37
baranek chwalipięta :D: ksalk... Przyjdzie do ciebie jutro czekoladowy zając
11 kwi 13:37
baranek chwalipięta :D: Albo i dwa
11 kwi 13:37
ksalk: 3) Nawigator nazywa sie Baranek
11 kwi 13:39
ksalk:
4) Zeby miec pewnosc, ze 2 skarpetki beda tego samego koloru musi wziac 3.
11 kwi 13:42
baranek chwalipięta :D: Świetnie
11 kwi 13:42
ksalk: btw
w 2) moze byc tez
8 − 8 + 8 − 8 / 8 ^^
11 kwi 13:43
ksalk: dziekuje ; >
11 kwi 13:43
baranek chwalipięta :D: 5) Na polowanie poszło 2 Ojców i 2 Synów, upolowali 3 króliki, kto co niósł?
6) Włóczęga chodzi po parku i stwierdza, że nie posiada papierosów. Ponieważ jest
włóczęgą, nie ma również pieniędzy. Ale od czegóż jest głowa? Nasz włóczęga zaczyna
zbierać niedopałki. Bibułkę ma w kieszeni, a doświadczenie go uczy, że z siedmiu
niedopałków można zrobić jednego papierosa. Po pewnym czasie uzbierał 49 niedopałków.
Włóczęga ma bardzo regularne przyzwyczajenia i pali jednego papierosa dokładnie co 3
kwadranse.
Pytanie: Na ile czasu wystarczy mu uzbierany zapas?
11 kwi 13:45
baranek chwalipięta :D: 7) Polecenie jak 2.
3 3 3 3 3 = 10
Narazie starczy
11 kwi 13:48
baranek chwalipięta :D: ad.7) Są co najmniej dwa rozwiązania
11 kwi 13:52
baranek chwalipięta :D: No dawać
11 kwi 13:55
ksalk:
5) Pewnie bylo to dziadek, ojciec i syn i kazdy niosl po jednym zajacu
6) 5 h 15 min od zapalenia pierwszego papierosa
7) 3 + 3 + 3 + 3/3 = 10
11 kwi 14:02
baranek chwalipięta :D: 5,7 OK
6 ŹLE
11 kwi 14:03
baranek chwalipięta :D: AD. 6. Takie zadania [podobna forma] pojawiają się na konkursach

...
11 kwi 14:05
ksalk: 6) Jesli liczyc ze z 7 spalonych przez siebie fajek nie zrobi kolejnego to 4 h 30min
11 kwi 14:06
baranek chwalipięta :D: No właśnie liczymy

, musiałeś, gdzieś w obliczeniach się rąbnąć
11 kwi 14:08
ksalk: 49 niedopalkow → 7 fajek (→ z 7 spalonych przez siebie kolejny 1 − II przypadek)
1 przypadek − tylko 7
1 fajka → 45 min → 2 → 45 min →....→ 6 → 45 min → 7
lacznie zajmie to 4 h 30 min od czasu zapalenia pierwszego papierosa
2 przypadek − z 7 spalonych robi jeszcze 1
1 fajka → 45 min → 2 → 45 min →....→ 6 → 45 min → 7 → 45 min → 8
5 h 15 min
11 kwi 14:11
baranek chwalipięta :D: A ósmego nie pali?
11 kwi 14:11
ksalk: Pali, ale nie liczymy czasu w jakim spala tego papierosa − na 8 poprzestaje bo nie ma
wiecej, wiec nie widze bledu.
Po kolei numer fajki i czas w ktorym ja palil:
1 fajka − 0h
2 − 0h 45min
3 − 1h 30min
4 − 2h 15min
5 − 3h
6 − 3h 45min
7 − 4h 30min
8 − 5h 15min
Gdzie tu jest blad, bo ja nie widze
11 kwi 14:15
baranek chwalipięta :D: 1 pali od 0 do 0,45
2 pali 0,45 − 1,3
3 pali 1,3−2,15
4 pali 2,15−3
5 pali 3−3,45
6 pali 3,45−4,3
7 pali 4,3−5,15 [jego zapas]
Z niedopałków robi ósmego.
8 pali 5,15−6,00
11 kwi 14:16
ksalk: Yyyyy.. napisane bylo ze pali jednego CO 45 min, a nie PRZEZ 45 min − imho to jest
roznica
11 kwi 14:17
baranek chwalipięta :D: Ale 8 wystarcza mu na 45 minut
11 kwi 14:19
ksalk: W sumie to racja ; s
Teoretycznie zabraknie mu w 5,15, ale po kolejnego, ktorego nie ma bedzie chcial siegnac
po 6h − klekam i prosze o wybaczenie
11 kwi 14:22
baranek chwalipięta :D: Wybaczam

...
Chyba starczy na razie.. No chyba, że chcesz więcej
11 kwi 14:22
baranek chwalipięta :D: UWAGA! Baranek idzie na pastwisko! Niedługo będę
11 kwi 14:27
Bogdan:
Jak bez mierzenia odciąć pół metra wstążki, która ma długość ⅔ metra?
11 kwi 15:19
baranek chwalipięta :D: Łatwiutkie
11 kwi 15:24
ksalk: Wystarczy odciac ćwiartkę tej wstazki i proszsz − gotowe
11 kwi 15:26
baranek chwalipięta :D: A jak odciąć ćwiartkę bez mierzenia?
11 kwi 15:27
ksalk: podzielic polowe wstazki na polowe i odciac tą polowe ; p
11 kwi 15:44
baranek chwalipięta :D: Zgiąć na 4 inaczej
11 kwi 15:45