Znowu nie mam pojęcia jak to zacząć...
monika: To może skoro jeszcze nie śpicie napiszę kolejne... Tak jak wcześniej nie potrzebuję całego
rozwiązania, ale chociaż jakiejś wskazówki.
Ile liczb należy wstawić pomiędzy 64 i 2 aby wraz z tymi utworzyły malejący ciąg geometryczny,
którego suma wyniosłaby 126.
21 mar 03:30
Aga1: a
1=64
a
n=2
S
n=126
n=?
| | qn−1 | |
Sn=a1* |
| −−−−−podstaw i wyliczysz q |
| | q−1 | |
Liczba liczb, które trzeba wstawić to n−2.
21 mar 08:02
21 mar 08:15
krystek: I oczywiście qn−1, a chciałoby sie tak prosto.
Tym razem ja za wcześnie przy komputerze.
Pozdrawiam Aga
21 mar 08:18
Aga1: Witaj krystek
Zdarza się, rutyna.
21 mar 08:26
monika: Dziękuję ślicznie

Kolejne 4 udało mi się zrobić
21 mar 08:28