Czy może ktoś jeszcze nie śpi i mógłby mi pomóc...
monika: Witam, może znajdzie się ktoś, kto jeszcze nie śpi i pomógłby mi z zadaniem. Nie konieczne jest
całe rozwiązanie, ale chociaż początek, bo nie wiem od czego mam zacząć i z jakiej zależności
skorzystać. Wszystkie moje próby kończą się jakimiś równaniami nie do rozwiązania z
kosmicznymi liczbami...
W ciągu geometrycznym pierwszy wyraz jest o 12 większy od drugiego wyrazu, a wyraz trzeci jest
o 163 większy od czwartego. Oblicz S5 tego ciągu. Jak dla mnie to kosmos...
21 mar 02:38
monika: Ułamek jest trochę słabo widoczny to 16/3
21 mar 02:39
Godzio:
a
1 = a
2 + 12
a
1 = a
1q + 12
a
1 − a
1q = 12
a
1(1 − q) = 12
Dzielimy oba równania:
| | 9 | | 3 | | 3 | |
q2 = |
| ⇒ q = |
| lub q = − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 12 | | 12 | | 24 | |
a1 = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − q | | | | 5 | |
lub
Licz dalej sama
21 mar 03:00
monika: Wycałowałabym jakbym mogła



Dziękuję ślicznie

Mam tego dużo więcej, ale patrząc która
jest godz to wypadałoby iść już spać

Jutro się za to wezmę, mam już jakiś punk odniesienia
jak w ogóle zacząć z tymi zadaniami
21 mar 03:09
monika: W ogóle nie pomyślałam, że można te wyrazy do siebie przyrównać... Próbowałam jakoś z
zależności na ciąg geometryczny, że a22=a1 * a3 a to było takie oczywiste... Oczywiste dla
kogoś, kto ma trochę sprawniejsze szare komórki niż moje...
21 mar 03:12