ciągi
jarke: Dany jest ciąg an, dla którego a1+a2+a3 + ... + a15=105. Ciąg bn dany wzorem
bn = 2an jest geometryczny. Oblicz ósmy wyraz tego ciągu bn.
bn = 2a1 * 2a2 * 2a3 * ... * 2a15
b1 * b2 * b3 * ... * b15 = 2a1 * 2a2 * ... * 2a15 = 2105
czy dobrze rozumuję?
i teraz, wydaje mi się, mogę zapisywać kolejne wyrazu ciągu bn
jako b1 * b1*q * b1*q2... nie myle się?
bo coś mi wynik nie chcę wyjść...
21 mar 01:34
Jack:
| | bn+1 | | 2an+1 | |
q= |
| = |
| =2an+1−an
|
| | bn | | 2an | |
czyli a
n+1−a
n=log
2 q = const.
To znaczy, że a
n jest arytmetyczny.
Dalej już łatwo.
21 mar 01:44
jarke: mam już!
rachunkowy błąd był... tak jak wyżej:
b1 * b1*q * b1*q2 *...* b1*q14 = 2105
b15*q1+2+3+4+...+14 = 2105
b15*q105= 2105
(b*q7)15 = 2105
b*q7 = 27
b8 = 27 = 128
21 mar 01:46
Jack:
a1+a15=a2+a14=...=a7+a9=2a8
7*2a8+a8=105
15a8=105
a8=7
21 mar 02:27
jarke: do tego zadania mam schemat oceniania według modelu i i i i
nie trafiłeś w klucz

aczkolwiek bardzo sprytne rozwiązanie, nie wpadłbym na to, szacun ; )
21 mar 03:20
Aga1: Można krócej(pomijając wpis z 1:46}
| | (a1+a15)*15 | | 2a8 | |
S15= |
| = |
| *15=105 |
| | 2 | | 2 | |
a
8=7
b
8=2
a8=2
7
21 mar 08:23
Jack:
21 mar 08:44
to ja: tylko jaka pewność, że jest to ciąg arytmetyczny ?
9 cze 14:50