Szeregi
Godzio: Jack, może jeszcze nie śpisz

Mam pytanie
21 mar 01:16
Jack:
nie śpię

Ale zamierzałem... Co tam masz?
21 mar 01:39
Godzio:
1. Po pierwsze, jak określić dziedzinę zbieżności szeregu funkcyjnego ?
2. Po drugie, jak badać zbieżność jednostajną ?
Mieliśmy przykład na wykładzie (co do 2), ale w ogóle go nie rozumiem, co do pierwszego chyba
było tak oczywiste, że w ogóle o tym nic nie było
21 mar 01:44
Godzio:
2. Mógłbyś wytłumaczyć na przykładzie:
f(x) = xn(1 − xn) , 0 ≤ x ≤ 1
21 mar 01:45
Jack:
1) korzystam zwykle z kryterium d'Alemberta: gdy istnieje granica
| | an+1 | |
limn→∞| |
| |=g≠0, to promień zbieżności wynosi 1g=R; jeśli g=0, to R=∞; |
| | an | |
jeśli g=∞, to R=0. Jeśli nie działa, to oczywiście dalej, z innych kryt. Ogólnie, trzeba
znaleźć takie R≥0 aby dany szereg był zbieżny dla wartości x spełniających nierówność |x|<R
(lub |x−x
0|<R) a potem osobno zbadać sprawę na brzegu przedziału.
2) nigdy tego nie lubiłem

Zawsze zerkam do książki, gdy coś takiego mam zrobić

Więc może
na jakimś konkretnym przykładzie będę w stanie cokolwiek 'pomóc'.
21 mar 01:51
Godzio:
Czyli w 1 chodzi o to, żeby był spełniony warunek:
|x| < R, gdzie R to promień zbieżności ?
To w takim razie robię taki przykład:
Wtedy:
| | n + 1 | | x2n | | n + 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| * |
| = limn→∞ |
| } = |
| |
| | x2n * x2 | | n | | nx2 | | x2 | |
r = x
2 > x ⇔ x ∊ (−
∞,0) U (1,
∞) −− i to jest dziedzina zbieżności ?
21 mar 01:56
Jack:
tak, a ponadto na brzegu x=1 jest rozbieżny (dla x=0 nie jest określony). Zobacz, że powstanie
Ci szereg w którym funkcja wykladnicza z mianownika szybciej ucieka do nieskończoności niż
wielomian z licznika.
x2>|x| ⇔ x∊(−∞,−1) ∪ (1,∞)
21 mar 02:02
Jack:
czekaj, bo myślę nad tym drugim zadaniem
21 mar 02:03
Godzio:
Ok, czekam
21 mar 02:04
Jack:
hmmm coś napisałem Godziu, ale nie jestem tego pewien. Mogę Ci przesłać na mail kilka stronek z
ćwiczeń żebyś sobie przejrzał − prawdę mówiąc ciężko mi brnąć w głąb książki, z analizą
skończyłem już dwa lata temu
21 mar 02:21
Jack:
spoko, moja współlokatorka śpi, a nie mam drukarki w pokoju więc zrobię to rano, ok?
21 mar 02:27
Jack:
chyba że potrzebujesz tego "dziś"
21 mar 02:29
Godzio:
Nie potrzebuje

spokojnie może być rano, dzięki

(usuwam już maila)
21 mar 02:31
Jack:
Oki

Rano prześlę skany!
21 mar 02:34