RÓWNANIA WIELOMIANOWE, rozwiąż równianie jeśli jednym z jego rozwiązań jest -1
Shizuka: rozwiaz rownanie :
x3 − (a2 −a + 7)x − (3a2 − 3a − 6) = 0
jesli jednym z jego rozwiazan jest liczba −1
20 mar 23:10
Shizuka: powinnam powyliczac delty z nawiasów czy jak

a moze podstawić tą −1

bardzo prosze niech ktoś mnie naprowadzi
20 mar 23:28
ICSP: w(−1) = 0
podstaw a obliczysz a.
20 mar 23:33
ICSP: później tylko rozwiązać równanie
20 mar 23:33
Eta:
W(−1)=0
W(−1)= −1+a2−a+7−3a2+3a+6=0 ⇒a2−a−6=0 ⇒ (a−3)(a+2)=0
a= 3 v a= −2
Rozpatrz równania
dla a=3 i a= −2
i rozwiąż każde z nich ........
20 mar 23:44
Shizuka: bardzo dziekuje
20 mar 23:48
ICSP: nikt już nie zważa na me posty
20 mar 23:49
Eta:
20 mar 23:51
Shizuka: a mam jeszcze pytanko bo wyliczyłam sobie
dla a=3 i a= −2
i wyszło wszystko, tylko nie zabardzo rozumiem dlaczego w odpowiedziach biorą jedynie pod
uwagę rozwiązania dla a=3
mimo że dla a=2 się one nie powtarzają

poza −3
dla a =3
x= {−3,−1,4}
dla a=2
x={−3,0,3}
21 mar 00:09
ZKS:
Dlatego że jedynym z rozwiązań równania jest x = −1.
21 mar 00:20
Eta:
21 mar 00:23
Shizuka: no fakt!
dziękuję wszystkim raz jeszcze
21 mar 00:25
Eta:
21 mar 00:25
ICSP: ale to jest ciekawe

Najpierw sprawdzamy dla jakiego a rozwiązaniem równania jest −1. Kiedy już obliczymy a to
licząc pierwiastki dowiadujemy się ze jednak −1 nie jest rozwiązaniem

Magia
21 mar 00:33