..
zbyszek: Kartonowa podstawka pod szklanką ma kształt trójkąta równobocznego o boku 12 cm,jaki
największy promień(wyrażony całkowitą liczbą milimetrów) może mieć koliste dno
szklanki,by w całości zmieściło się na podstawce
11 kwi 13:26
baranek chwalipięta :D:

Powiedzmy, że coś takiego. Jaki jest wzór na koło wpiane w trójkąt RÓWNOBOCZNY?
11 kwi 13:32
Coma13: r = 1/3 h
11 kwi 13:33
baranek chwalipięta :D: Świetnie Coma, teraz zbyszek musi znaleźć wysokość w trójkącie RÓWNOBOCZNYM
11 kwi 13:35
zbyszek:
a
2√3
p=−−−−−−−−−−−

4
11 kwi 13:38
zbyszek: aha z tw.pitagorasa
11 kwi 13:38
baranek chwalipięta :D: Zbyszek dobry wzór, ale to wzór na pole, a nas interesuje sama wysokość
Można też z Pitagorasa.
11 kwi 13:39
zbyszek: tylko mam jeden bok podany 12cm
11 kwi 13:40
baranek chwalipięta :D: 1) To jest trójkąt równoboczny, wszędzie po 12.
h = a√3 / 2
2) Z tw. Pitagorasa byłoby: 62 + h2 = 122
11 kwi 13:42
zbyszek: 36+h2=144
h2=108
11 kwi 13:43
baranek chwalipięta :D: Oblicz h. potem r = 1/3 h.
11 kwi 13:46
11 kwi 13:48
baranek chwalipięta :D: Tak
11 kwi 13:49
zbyszek: czyli r=2√3
11 kwi 13:50
baranek chwalipięta :D: Teraz jak podać masz wynik [czyt. polecenie]
11 kwi 13:51
zbyszek: w milimetrach najwyższy promień
11 kwi 13:52
baranek chwalipięta :D: Podaj
11 kwi 13:52
zbyszek: 34mm
11 kwi 13:53
baranek chwalipięta :D: Dokładnie
11 kwi 13:54
11 kwi 13:56