m
miklo: Jak to zrobic x2+√x2+20=22?
20 mar 23:03
ZKS:
x2 + 20 + √x2 + 20 = 42
√x2 + 20 = t ≥ 0
t2 + t − 42 = 0
(t − 6)(t + 7) = 0
√x2 + 20 = 6 / 2
x2 + 20 = 36
x2 = 16
x = ±4
20 mar 23:08
ICSP: x2 + 20 + √x2 + 20 − 42 = 0
t = √x2 + 20
t2 + t − 42 = 0
poradzisz sobie dalej?
20 mar 23:09
mkey: x
2=16 ale nie wiem jak
20 mar 23:09
ICSP: grrrrr
20 mar 23:09
ZKS:
x2 + 20 = 36 ⇒ x2 = 36 − 20 ⇒ x2 = 16
20 mar 23:12
asdf: x4 + x2 − 464 = 0
x4 + x2 − 400 − 64 = 0
(x4 − 400)+(x2 − 64) = 0
(x2 − 20)(x2 + 20)(x − 8)(x + 8) = 0
(x + 2√5)(x − 2√5)(x2 + 20)(x−8)(x + 8) = 0
zgadza się? ciekawość mnie zrzera..
20 mar 23:13
asdf: ...kurde źle chyba
20 mar 23:16
ZKS:
Jak się zgadza przecież inne wyniki otrzymałeś musisz poprawić.
20 mar 23:17
asdf: da się to zrobić jakoś grupowaniem?
20 mar 23:22
ZKS:
√x2 + 20 = 22 − x
2 /
2 (założenie −
√22 ≤ x ≤
√22)
x
2 + 20 = 484 − 44x
2 + x
4
x
4 − 45x
2 + 464 = 0
| | 2025 | | 169 | |
x4 − 45x2 + |
| − |
| = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 45 | | 169 | |
(x2 − |
| )2 − |
| = 0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 45 | | 13 | | 45 | | 13 | |
(x2 − |
| − |
| )(x2 − |
| + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2 − 16)(x
2 − 29) = 0
(x − 4)(x + 4)(x −
√29)(x +
√29) = 0
20 mar 23:25