.
izu: Czy ktos by pomogl? bo to bardzo trudne zadanko...
Różnica ciagu arytmetycznego an jest liczba mniejsza od 1. Wyznacz najmniejsza wartosc
wyrazenia
| a1 a49 | |
| ,wiedzac ze a51=1. |
| a50 | |
20 mar 22:45
Jolanta: | | {an−1+an+1} | |
z własnosci ciagu arytmetycznego an= |
| |
| | 2 | |
1=a
1+49*r a
1=1−49r nie wiem czy to ma jakis sens
20 mar 23:16
Jolanta: ?
20 mar 23:44
Mila: | | (1−2r)(1−50r) | |
f(r)= |
| ? |
| | 1−r | |
Jolanto to chyba pochodną trzeba ?
20 mar 23:52
Jolanta: Zainteresowało mnie to zadanie ale nie mogę pomóc,może ktoś zrobić ?
20 mar 23:55
Mila: Do Jolanty − Pomyślę jutro.Też mnie ciekawi i chyba kiedyś robiłam coś podobnego, ale wyleciało
mi z glowy.Pozdrawiam Cię.
20 mar 23:58
Jolanta: też Cie pozdrawiam imienniczko
21 mar 00:01
Eta:
Można tak:
a
51=1 to a
1=a
51−50r = 1−50r
a
49= a
51−2r = 1−2r
a
50= a
51−r= 1−r
i teraz wyznaczyć minimum funkcji
21 mar 00:09
Jolanta: Eto jak zwykle jesteś niezawodna

Mam pytanie czy pochodne są w programie szkoły średniej ?
21 mar 00:12
Mila: Właśnie ETO napisałam ten wzór wyżej, ale nie wiem jaki to poziom edukacji.
21 mar 00:13
Eta:
Mila .. pisząc w między czasie robiłam herbatę i nie widziałam Twojego wpisu

Teraz najprościej z pochodnych, ale w średniej nie uczą ( a szkoda

To może rozpatrzeć ,że mianownik dodatni i rośnie , bo r <1
czyli minimum będzie gdy ...............
21 mar 00:21
Mila: Pomyślę o tym jutro (Jak pewna bohaterka melodramatu) ,Dobranoc
21 mar 00:23