Jak znaleść wzór ogólny pewnego ciągu?
iwonamn: Sumę n początkowych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego (an) można obliczyć ze wzoru
Sn = 20n −3n2.
Znajdź wzór ogólny ciągu an.
Wykaż, że to ciąg arytmetyczny.
20 mar 22:25
asdf: s
1 = a
1
s
1 = 20 − 3 = 17
| | 32 + (n−1)r | |
20n − 3n2 = ( |
| ) * n //////// * 2 |
| | 2 | |
TUTAJ40n − 6n
2 = 32n + n[(n−1)r]
40n − 6n
2 = 32 + (n
2 − n) * r
dobrze robie? bo nie jestem pewny zapisu w linijce (tutaj)
20 mar 22:33
Mila: S1=a1 =20−3=17
Sn=Sn−1+an
20n−3n2= 20*(n−1)−3(n−1) +an
oblicz an i sprawdź czy a1 wynosi 17
r=an+1−an i jest stałą
20 mar 22:35
rumpek:
a
n = S
n − S
n − 1
a
n = 20n − 3n
2 − [20(n − 1) − 3(n − 1)
2] = 20n − 3n
2 − [20n − 20 − 3(n
2 − 2n + 1)] =
= 20n − 3n
2 − [20n − 20 − 3n
2 + 6n − 3] = 20n − 3n
2 − [26n − 23 − 3n
2] =
= 20n − 3n
2 − 26n + 23 + 3n
2 = −6n + 23
an = −6n + 23
r = a
n + 1 − a
n
r = −6(n + 1) + 23 + 6n − 23 = −6n − 6 + 23 + 6n − 23 = −6 (nie zalezne od n czyli ciąg
arytmetyczny)
c.n.u.
20 mar 22:40
Mila: Rumpek, jeszcze trzeba sprawdzić, czy a1 obliczone ze wzoru na ciąg jest równe S1.
20 mar 22:45
rumpek: correct
20 mar 22:46
iwonamn: 20n − 3n2 = 20n −20 −3n +3 + an
20n − 3n2 − 20n + 20 + 3n − 3 = an
− 3 n2 + 3n + 17 = an
a1 = − 3 * 12 + 3*1 +17
a1 = 17
i co mi to dało?
20 mar 22:46
rumpek:
20 mar 22:46
Mila: Czasem pierwszy wyraz jest inny niż wychodzi z sumy i trzeba dać odpowiedź, że nie jest to ciąg
arytmetyczny, o ile w zadaniu otwartym stracisz część punktów, to w zamkniętym cały punkt, a
szkoda.
Znajdę przykład to Wam napiszę.
20 mar 22:51
iwonamn: asdf: skąd wziąłeś 32 w tym wzorze?
sn =
20 mar 22:59
asdf: 34 miało być
20 mar 23:02
iwonamn: a1 obliczone ze wzoru na an daje S1
20 mar 23:02
iwonamn: ok − to skąd wziąłeś 34?
20 mar 23:04
asdf: Jest też taki wzór:
| | 2a1 + (n − 1)r | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
20 mar 23:07
iwonamn: a
n = a
1 + (n−1)r
wstawiam do pierwszego wzoru zamiast a
n drugi wzór
| | a1 + a1 + (n−1)r | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
a
1 = 17
| | 17 + 17 + (n−1)r | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
tak?
20 mar 23:11
Mila: Iwona patrz na rozwiązanie Rumpka, jest dobre, ja zrobiłam literówkę.
Liczę.
20n−3n2= 20*(n−1)−3(n−1)2 +an
0=−23+6n+an
an=−6n+23
r=an+1−an=−6(n+1)+23−(−6n+23)=−6
a1=−6*1+23=17
ciąg an=−6n+23 jest arytmetyczny, a1=17, r=−6
20 mar 23:12
iwonamn: S
n = 20n − 3n
2
| | 34 + (n−1)r | |
20n − 3n2 = |
| *n |
| | 2 | |
20 mar 23:14
iwonamn: już rozumiem − chciałam tylko dojść o co chodziło asdf
podobnie sama kombinowałam tylko zabrakło mi pomysłów
dzięki bardzo za pomoc
20 mar 23:17
Mila: Sposób asdf nie jest dobry.
20 mar 23:19
iwonamn: Mila − twój sposób jest dla mnie zrozumiały i jasny − dzięki za pomoc
20 mar 23:21
asdf: @Mila
Zgadzam się, ale dlatego, że z tamtego wzoru nie oblicze an tak?
20 mar 23:22
Mila: Chyba trudno by było, ale też zrobiłeś "literówkę".
W każdym razie, doceniam Twoje chęci i podoba mi się Twoja pracowitość. Zawsze możesz na mnie
liczyć, zdajesz maturę rozszerzoną, czy podstawę.
20 mar 23:29
asdf: ja?
20 mar 23:30
Mila: Tak, Asdf.
20 mar 23:31
asdf: podstawe, ale chce na ±90%. Dzisiaj 1 arkusz zrobiłem to wyszło 84%
20 mar 23:33
Mila: No to gratuluję. W razie problemów, możesz mnie "wywołać, po 2230.
20 mar 23:46
asdf: Odpuszcze sobie matematyke na tydzień bo polski trzeba zrobić, chyba że Ty potrafisz to przyda
mi się baaardzo pomoc bo ja zielony

ale dzięki
20 mar 23:47
Mila: No, Twój temat, to trochę dla mnie oderwany od rzeczywistości i taki metafizyczny.
Powodzenia.Na pewno znajdziesz dużo materiałów, to przecież wałkuje się na okrągło.
20 mar 23:56
asdf: Dzięki, spadam

narazie
20 mar 23:57
Mila: Iwonka
21 mar 00:19