Prawdopodobieństwo
Edek: Zmienna losowa X przyjmuje wartości 0,1,2,3 z prawdopodobieństwem 1, przy czym
P(X = k) = c × 2k , dla k = 0,1,2,3. Obliczyć stałą c.
I wszystkim życzę Wesołych Świąt
11 kwi 13:20
Basia:
P(X=0)=0
P(X=1)=2c
P(X=2)=4c
P(X=3)=6c
zdarzenia są rozłączne czyli
P(X=0 lub X=1 lub X=2 lub X=3)=0+2c+4c+6c = 12c = 1
12 kwi 07:02
Coma13: Dzięki Basiu bo tez się zastanawiałem...
12 kwi 10:05
tim: Coma

.. ktoś żywy w końcu xD
12 kwi 10:09
Edek: Dziękuję bardzo.
12 kwi 10:32
Basia: Edek trochę nieprawidłowo sformułował to zadanie.
Zmienna losowa X przyjmuje wartości 0,1,2,3 z prawdopodobieństwem 1.
W tym zdaniu chodzi o to, że
P(X=0 lub 1 lub 2 lub 3)=1
12 kwi 10:52