matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria ;)
Diego626:
Długości boków trójkąta równobocznego powiększono o 20%. O ile zwiększyło się pole trójkąta? Z góry dziękuję
20 mar 21:59
Eta:
a −−− dł. boku przed zmianami
a
2
√
3
P
1
=
4
długość boku nowego trójkąta b= 1,2a
(1,2a)
2
√
3
1,44a
2
√
3
P
2
=
=
= 1,44P
1
4
4
to pole zwiększyło się o 44%
20 mar 22:15