Planimetria ;)
Diego626: Ile wynosi pole kwadratu, którego przekątna jest o 2 cm dłuższa od boku?
Z góry dziękuję
20 mar 21:56
ICSP: a − bok
a√2− przekątna
a+2 = a√2
liczysz a.
później P = a2
20 mar 21:59
Diego626: Nie wiem jak to rozwiązać...
a+2=a√2 | −2
a=a√2−2 |/a
a/a = √2−2
1=√2−2
ŹLE
a+2=a√2 |/√2
a+2/√2 = a |−a
2/√2 = 0
ŹLE
Pomoże ktoś?
21 mar 20:17
Saizou : a+2=a
√2
2=a
√2−a
2=a(
√1−1)
| | 2 | | √2+1 | | 2√2+2 | |
a= |
| * |
| = |
| =2√2+2 |
| | √2−1 | | √2+1 | | 2−1 | |
21 mar 20:21
Saizou : w drugiej linijce ma być √2
21 mar 20:22
Beti:
a+2=a
√2
a
√2−a=2
a(
√2−1)=2 /:(
√2−1)
| | 2 | |
a= |
| i jeszcze tylko trzeba usunąć niewymierność z mianownika |
| | √2−1 | |
21 mar 20:23
Diego626: dzięki
21 mar 20:48