Mam to na jutro, pomóżcie :)
mada: Wierzchołek P trójkąta równobocznego APB jest punktem wewnętrznym kwadratu
ABCD. Oblicz miary kątów ∡BPC, ∡CPD i ∡DPA. W ogóle tego nie rozumiem jakbyś mi to
wytłumaczyła to bym była bardzo wdzięczna
20 mar 21:51
Artur z miasta Neptuna:

z ΔAPD −− 180 = 30 + 2α ⇔ α = 75
z ΔCPD −− 180 = β + (90−α) + (90−α) ⇔ β = 2α = 150
i tyle co trzeba było wyliczyć
21 mar 00:15
Mila: Arturze, piękny rysunek, ja wyjaśniłam bez rysunku, trochę jestem leniwa.Pozdrawiam.
21 mar 00:19