Ale zakręcone:/ Jak to zapisać? :|
Piotrek: Dane są dwie liczby. Suma odwrotności różnicy liczb oraz odwrotności sumy liczb jest
równa 5/8, natomiast różnica odwrotności różnicy liczb oraz odwrotności sumy liczb
wynosi 3/8. Jakie to liczby?
11 kwi 12:35
kurczak żółciutki:
x −− jedna liczba y −−− druga liczba
rozwiąż układ równań:
1x −y + 1x +y = 58
1x − y − 1x +y= 38
przy założeniu ,że x ≠y i x≠ − y
Powodzenia
11 kwi 12:44
Coma13: i jak Piotrek zrobiłeś

czy mamy rozpisywać...
12 kwi 00:32
struś:
Dajemy
1x+y=
1x−y −
38
1x−y +
1x−y −
38=
58
2x−y=1 => x −y=2 => x = 2 +y
po podstawieniu :
12+y+y =
12+y −y −
38
12+2y=
12 −
38
12+2y=
18 => 2+2y= 8 => y=3
y=3 to x = 2+3 = 5
odp: rozwiązaniem jest x=5 y= 3
12 kwi 01:29
Coma13: dobrze że ktoś na tym forum się jeszcze zajmuje matematyką a nie tylko świętuje
12 kwi 01:34
struś: 
pozdrawiam
12 kwi 01:35
Coma13: ale ja jestem facetem...bez całowania jak można
12 kwi 01:40
struś: Ale ja jestem strusiem

12 kwi 01:41
Coma13: 
ale tu mam napisane "struś" − chyba mi się monitor psuje...
12 kwi 01:45
Coma13: A więc dobrze monitor musi odpocząć... więc ja chyba też

dobranoc i smacznego jajka
(dla Strusia i nie tylko)
12 kwi 01:47
Bogdan:
Ten typ układu równań często rozwiązuje się następująco (są łatwiejsze rachunki):
1x−y = a, 1x+y = b
a + b = 58
a − b = 38
−−−−−−−−−
+: 2a = 1 => a = 12
− : 2b = 28 => b = 18
1x−y = 12 x − y = 2
1x+y = 18 x + y = 8
−−−−−−−−−−
+: 2x = 10 => x = 5
−: 2y = 6 => y = 3
12 kwi 01:55
struś: 
jak kto "lubi"
12 kwi 02:01