matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
num:
Całka:
1+
√
ctgx
∫
dx
sin
2
x
1
t
2
Domyślam, że trzeba użyć podstawień : t = tgx,
dt = dx, sin
2
x =
.
1+t
2
1+t
2
Tylko na pewno trzeba ją jakoś przekształcić? Np.
√
ctgx
=
√
1
tgx
?
20 mar 21:43
Krzysiek:
podstawienie: t=ctgx
1
dt= −
dx
sin
2
x
20 mar 21:50
num:
ok dzieki ; ]
20 mar 21:55